Πετώντας τρόφιμα στέλνουμε τα λιγοστά υδάτινα αποθέματα στην αποχέτευση

March 24, 2011 § Leave a comment

Οι Βρετανοί πετούν εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο, ένα έγκλημα που συνδέεται με την τεράστια ποσότητα νερού που απαιτούν για να αναπτυχθούν.

Κι ενώ οι καταναλωτές ρίχνουν εκατομμύρια τόνους αφάγωτα τρόφιμα στα σκουπίδια κάθε χρόνο, λίγοι σκέφτονται το κόστος των εν λόγω αποβλήτων και το νερό που χρειάστηκε μέχρι να αναπτυχθούν και να καταναλωθούν αυτές οι τροφές.

Έρευνα δείχνει ότι πετάμε, κατά μέσο όρο, το διπλάσιο νερό ανά έτος, με τη μορφή αφάγωτων τροφίμων αλλά και με το πλύσιμο και το ποτό. Το χειρότερο είναι ότι, αυξάνοντας την ποσότητα των τροφών μας που προέρχονται από χώρες όπου το νερό σπανίζει, δημιουργείται τεράστιο αντίκτυπο για την επάρκεια των πολύτιμων υδάτινων πόρων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις του “ενσωματωμένου στα τρόφιμα νερού” που χάνεται στα απόβλητα τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπιστώνεται ότι περισσότερο από 5% του νερού που χρησιμοποιείται πετιέται με τη μορφή υπολειμμάτων τροφίμων.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος Waste and Resources Action Program (WRAP) σε συνεργασία με το WWF και δημοσιεύεται με τίτλο: “Νερό και Ανθρακικό Αποτύπωμα των τροφίμων στα νοικοκυριά”.

Το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων και πετιέται από τα νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε περίπου 6.2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Αυτό αντιπροσωπεύει το 6% της συνολικής δυναμικότητας νερού του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο περιλαμβάνει νερό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και τη γεωργία.

Περίπου το ένα τέταρτο του νερού που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια και επεξεργασία των τροφίμων προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μεγάλο μέρος προέρχεται από τις χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα έλλειψης νερού. Καθώς ολοένα περισσότερες χώρες υποφέρουν από λειψυδρία, οι εξαγωγές αυτές μπορεί να μειώσουν περαιτέρω τους φυσικούς πόρους και να προκαλέσουν περιβαλλοντικά προβλήματα.

Τα απορρίμματα τροφών φέρνουν κι ένα άλλο περιβαλλοντικό κόστος: τις ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθώς αντιπροσωπεύουν περίπου το 3%, που ισοδυναμεί με το ποσό που παράγεται από 7 εκατ. αυτοκίνητα ετησίως. Ο Liz Godwin, διευθύνων σύμβουλος της Wrap, δήλωσε σχετικά: “Αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά εντυπωσιακά και παρά το γεγονός ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν συζητηθεί ευρέως, το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων και ποτών έχει παραβλεφθεί μέχρι πρόσφατα”.

“Ωστόσο, η αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τη διαθεσιμότητα του νερού στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό αλλά και σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού τροφίμων, σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη σύνδεση μεταξύ των αποβλήτων τροφίμων, του νερού και των κλιματικών αλλαγών”.

Ο David Tickner, επικεφαλής των προγραμμάτων νερού στη WWF, έκανε στους καταναλωτές μια σύσταση να συμβάλουν στη μείωση της σπατάλης νερού στα τρόφιμα.

SOURCE HERE

Advertisements

Tagged:

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Πετώντας τρόφιμα στέλνουμε τα λιγοστά υδάτινα αποθέματα στην αποχέτευση at Astonishing Flowers.

meta

%d bloggers like this: