Βρήκαν άθικτο ουίσκι του 19ου αιώνα

January 18, 2011 § Leave a comment

Κάποιοι κομπάζουν όταν σερβίρουν ουίσκι 15 ετών. Τι μπορεί να πει κανείς, όμως, όταν το ουίσκι χρονολογείται στον… 19ο αιώνα; Γιατί τότε – το 1896, 1897- υπολογίζεται ότι πρέπει να παρήχθησαν οι τρεις φιάλες Mackinlays, που βρέθηκαν κάτω από την καλύβα του Αγγλο-ιρλανδού εξερευνητή Έρνεστ Σάκλετον στην Ανταρκτική και συνδέθηκαν με την αποστολή του Nimrod το 1907, με στόχο την κατάκτηση του Νότιου Πόλου. Πιστεύεται ότι τότε το ουίσκι ήταν περίπου 10 ετών, γιατί αυτό ακριβώς είχε παραγγείλει ο εξερευνητής.

Τα μπουκάλια αυτά με το πολύτιμο περιεχόμενο βρέθηκαν πέρυσι σε ένα κιβώτιο των έντεκα. Ήταν άθικτα και, καθώς η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους -30 βαθμούς στο σημείο όπου βρίσκονταν, μπορούσε κανείς να ακούσει τον ήχο του ουίσκι μέσα στο μπουκάλι, αν το κουνούσε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ουίσκι φαινόταν να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Και επειδή θεωρήθηκε ότι το περιεχόμενο δεν μπορεί να επιστρέψει στη Σκοτία με εμπορική πτήση, επιστράφηκαν με ιδιωτικό τζετ της Vijay Mallya, ιδιοκτήτριας της εταιρίας Whyte & Mackay’s που αγόρασε την Mackinlays πριν από μερικά χρόνια.

Εκεί, σε αποστακτήριο της Σκοτίας το ουίσκι θα μελετηθεί και θα δοκιμαστεί σε εργαστήριο επί έξι εβδομάδες, πριν επιστραφεί στην καλύβα του Σάκλετον, στο Κέιπ Ρόιντς του Ρος Άιλαντ.

Ο Σάκλετον και η ομάδα του έφτασαν πολύ κοντά στον στόχο τους να κατακτήσουν το Νότιο Πόλο, αλλά 160 χιλιόμετρα πριν φτάσουν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αποστολή τους γιατί είχαν ξεμείνει από προμήθειες.

Source : http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4613567

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Βρήκαν άθικτο ουίσκι του 19ου αιώνα at Astonishing Flowers.

meta

%d bloggers like this: